World Without Waste visie van Coca-Cola

Amsterdam, 26 januari 2018 – Coca-Cola Nederland kondigde november vorig jaar aan in actie te komen voor de mensen en de planeet. Onderdeel van het actieplan is om tegen 2025 100% van de verpakkingen van alle eigen merken in West-Europa in te zamelen. Coca-Cola zegt nog niet te weten hoe ze dat doel denkt te realiseren; verschillende opties worden onderzocht. Een ander doel is dat ten minste 50% van het materiaal waarvan de PET-flessen worden gemaakt, straks afkomstig is van gerecycled plastic, maar niet per sé van ingezamelde Coca-Cola flesjes.

Nu heeft de drankengigant ook een ambitie op wereldschaal uitgesproken. In zijn “massive global ambition” belooft Coca-Cola tegen 2030 voor elk verkocht flesje of blikje er een te recyclen, aldus een bericht van de BBC. In dit plan gaat het niet om het inzamelen van plastic flesjes en blikjes van de eigen merken, maar om het recyclen van een gelijk aantal drankverpakkingen dat het bedrijf op jaarbasis verkoopt.

Het grootste bezwaar tegen beide varianten is dat het bedrijf er alles aan doet om de groei van de productie ongeremd voort te zetten. Aan het bedrijfsdoel om elk jaar meer te verkopen met een maximale winst wordt niet getornd. In de West-Europese variant worden alle verpakkingen ingezameld, ongeacht de hoeveelheid die geproduceerd wordt. In de Wereld-variant worden er evenveel flesjes, van welk merk dan ook, gerecycled als door Coca-Cola worden verkocht. Dit is eveneens ongeacht de hoogte van de productie.

Coca-Cola  — meer dan 350 merken en actief in meer dan 200 landen — erkent zijn verantwoordelijkheid om het probleem van het zwerfplastic aan te pakken en verkondigt een World Without Waste visie. Zonder deugdelijke onderbouwing van de wijze waarop Coca-Cola gepresenteerde doelen denkt te realiseren, blijven het mooie woorden. De tijdspaden liggen ver in de toekomst, en dat biedt de mogelijkheid nog heel veel jaren op de oude voet door te gaan. Een groot bezwaar is dat de visie overwegend gebaseerd is op recycling.

Laten we ons geen rad voor ogen draaien; ook flesjes die gemaakt zijn van een bepaald percentage gerecyled plastic — hoe hoog dat percentage ook is — hebben een kans na gebruik in zee terecht te komen.

Categorieën

Categories

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

om op de hoogte te blijven van al onze activiteiten.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Subscribe to our newsletter

and stay informed about our activities!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.