Duiktekens

De P van plastic

Duikers voelen zich verbonden met het water. En dat geldt ook voor de Plastic Soup Foundation. Samen zetten we ons in voor schonere oceanen, want als we zo doorgaan, dan zit er in 2050 meer plastic dan vis in het water.

 

Wat kan jij doen?

Je weet vast dat duikers signalen (duiktekens) hebben voor inktvissen, schildpadden en haaien, en nu dus ook eentje voor plastic: de P. We hebben afgesproken om het te gebruiken als je je buddy wilt laten weten dat je plastic ziet en het wilt meenemen. Geef je om de oceaan, deel het signaal dan zoveel mogelijk.

Download de P for Plastic-afbeeldingen en deel onze boodschap! #PforPlastic #Plasticscubasign

De #PforPlastic Thermosfles!

Speciaal voor alle bezoekers van Duikvaker heeft Plastic Soup Foundation in samenwerking met VANN Bottles haar eigen thermosfles ontworpen. Duikers komen helaas steeds meer plasticafval in onze oceanen tegen. De #Pforplastic  is een speciale campagne van Plastic Soup Foundation om meer bewustwording te creëren. Je kent vast al de duik-handsignalen voor inktvissen, schildpadden en haaien maar er is er ook eentje voor plastic: de P. Het gezicht van de campagne is een duiker die met zijn handen de letter P vormt: het signaal voor plastic. Datzelfde handgebaar hebben wij afgebeeld op de thermosfles.

Wil jij ook bijdragen aan een wereld zonder plastic in de oceanen? Doe dit samen met ons! Met de  aankoop van deze speciale #PforPlastic-thermosfles doneer je 2 euro aan Plastic Soup Foundation en laat je zien dat je geeft om de oceaan!

Samen met jou willen we werken aan een wereld met plasticvrije oceanen. Doe jij mee?

Wat kan jij nog meer doen?

Organiseer een Trash Hunt

Bij een Trash Hunt ruim je op en leg je zwerfafval vast met de Litterati app: jij neemt een foto en wij kunnen het afval in kaart brengen en producenten op hun verantwoordelijkheid aanspreken.

Maak binnen de app een club aan met je duikschool of vrienden, of sluit je aan bij de club: Divers for the Ocean. Als je zelf een eigen club aanmaakt, kies dan Plastic Soup Foundation als affiliate, want alleen dan ontvangen wij de informatie.

Ga op Plastic Dieet!

De gezondheid van dieren staat op het spel, maar die van ons ook. Er zit plastic in het eten, in drinkwater en in de lucht. Volgens Our World in Data creëren we in Nederland per persoon gemiddeld ongeveer 153 kilo plastic wegwerpafval per jaar. Dat kan minder. Als duiker maak je al verschil door te letten op:

  • Plastic rietjes: Wereldwijd gebruiken we ruim een half miljoen plastic rietjes per dag! Bestel drankjes zonder plastic rietje of gebruik herbruikbare rietjes van bamboe of roestvrij staal.
  • Plastic flesjes: Gebruik een herbruikbare fles. Is het kraanwater niet drinkbaar, koop dan water in grote flessen, dan verbruik je minder plastic.
  • Zonnebrandcrème: In veel cosmeticaproducten zitten microplastics: piepkleine plastic deeltjes om producten o.a. waterbestendig te maken. Ook veel zonnebrandcrèmes bevatten microplastics en als je zwemt of doucht belanden ze – uiteindelijk – in de oceaan. Daar vormen ze een ernstige bedreiging voor het koraal. Gebruik daarom producten met het Zero Plastic Inside-keurmerk.

Wil je meer doen, verklein dan je plastic footprint en volg het hele Plastic Dieet!

wat kun je doen tegen plastic soep

Beelden zeggen meer dan woorden

En daarom zijn we op zoek naar beeldmateriaal. Stuur een video of foto van plastic afval (onder of boven water) of van dieren die er last van hebben naar: communications[at]plasticsoupfoundation.org.

Meer voor duikers:

Hoe de ‘p’ van plastic in de duikerstaal werd opgenomen

Om met elkaar te communiceren hebben duikers speciale handgebaren voor allerlei vissen en zeedieren, maar waarom eigenlijk niet voor plastic?

Camera in Wageningen legt vast: koraal eet plastic

Amsterdam, 12 juni 2019 – Voor het eerst is het gefilmd: koralen…

Sponsorduik Duik Nederland Schoon

Amsterdam, 30 mei – Zondag 26 mei werd de eerste Sponsorduik…

Plastic maakt koraalriffen ziek

Amsterdam, 30 januari 2018 - Koraalriffen zijn het meest soortenrijke…